{ "title": "Açlık Kan Şekeri", "image": "https://www.kan.gen.tr/images/aclik-kan-sekeri.jpg", "date": "20.01.2024 09:13:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Açlık kan şekeri, en az 8 saatlik açlıktan sonra kanda tespit edilen şeker oranıdır. Belirlen oran şeker hastalığının tanısında kullanılmaktadır. Kişilerde gün içindeki kan şekeri değeri, yemek öncesinde en düşük seviyede olur. Şeker hastası olmayanlarda yemeklerden önceki açlık kan şekeri genellikle 70-80 mg / dl arasında olur. Bazı kişilerde ölçülen 60 mg / dl ile 90 mg / dl arasındaki açlık kan şekeri değeri de normal sınırlarda değerlendirilir. Kişilere diyabet teşhisi yapılabilmesi ya da diyabet hastalığı bakımında riskli olarak kabul edilebilmesi için, açlık kan şekerinin 100 mg / dl üzerinde olması gerekir. Kan şekeri değeri 60 mg / dl altında olursa, bu hipoglisemi olarak yani düşük kan şekeri şeklinde değerlendirilmektedir. Genellikle kişinin bir hastalığı olmasa, uzun süreli açlığı olmazsa kan şekeri değeri 60 mg / dl değerinin altına inmez. Aç kalındığında, oruç tutulduğunda karaciğer kas ya da yağ yakarak vücuttaki kan şekeri değerini dengeli bir şekilde tutmaya gayret eder.